Trudnoća i 4D ultrazvuk

trudnoca-i-4d-ultrazvuk

TRUDNOĆA- odlasci ginekologu i praćenje trudnoće

Za vrijeme trudnoće kod žena dolazi do anatomskih, fizioloških i biokemijskih promjena, zato su praćenje trudnoće i posjeti ginekologu od izuzetne važnosti za zdravlje mame i bebe. Kad se trudnice javljaju u vrlo ranom stadiju u kojem se ultrazvučnim pregledom još ne može potvrditi trudnoću, ginekolog radi BHCG – krvni test na trudnoću. Ukoliko nemate tegobe (bolove, sukrvicu, krvarenja) prvi pregled potrebno je napraviti sa 6 tjedana.

Prvi je pregled važan kako bi se što točnije procijenilo trajanje trudnoće i termin poroda. Također, utvrđuje se radi li se o višeplodnoj trudnoći i radi li se o urednoj ili patološkoj trudnoći. Ukupno se preporuča 9 pregleda i 4-5 ultrazvuka, a ovisno o trudnoći pregledi se prilagođavaju individualno svakoj trudnici. Trudnički pregledi obuhvaćaju mjerenje tjelesne težine, tlaka i analizu urina. Prvih 14 tjedana pregled se radi vaginalno, a nakon toga pregled se radi preko trbuha. Vaginalni pregled uključuje klinički pregled kojim se inspicira vanjsko spolovilo, stanje grlića maternice, a opipom se određuje velićina i tvrdoća maternice. Ultrazvukom se utvrđuje urednost trudnoće, vitalnost ploda ili eventualna patološka stanja (hematom, polip, krvarenje).

4D ULTRAZVUK

U poliklinici Gusić koristimo 4D ultrazvuk koji omogućava trodimenzionalni prikaz kojim gledamo u realnom vremenu i pokretu. Takvim ultrazvukom možemo pratiti trudnoće od same implantacije ploda, vizualizirati njegovu cirkulaciju i njegove najranije pokrete već u sedmom i pol tjednu trudnoće. 4D ultrazvukom sad možemo prikazati u visokoj rezoluciji sve strukture i organet e pratiti kvalitetu I složenost pojedinih fetalnih pokreta.

Osim ultrazvuka i kliničkog pregleda, prema medicinskom protokolu praćenja trudnoće obavljaju se još i laboratorijske pretrage odnosno krvna slika, šećer, jetrene probe, bubrežne funkcije, TSH, krvna grupa i Rh faktor i test opterećenja sa šećerom.
Ukoliko neposredno prije trudnoće nisu rađeni papa test i cervikalni brisevi potrebno ih je napraviti na početku trudnoće kako bi se na vrijeme otkrile i izliječile eventualne bakterije, a bakteriološki bris rodnice radi se dodatno i pred sam kraj trudnoće.
Prenatalni testovi rade se po želji i potrebi svake trudnice. Preporučaju se trudnicama u dobi iznad 35. godina ili ako zbroj godina trudnice i partnera prelazi 65 godina, a svakako bi ih trebali napraviti ukoliko postoji obiteljska anamneza sa kromosomskim bolestima.
Za trudničke preglede osim pražnjenja mjehura u potpunosti, ne trebaju nikakve dodatne pripreme, a uz preporuke ginekologa o fizičkoj aktivnosti i prehrani, slobodno i bez straha možete obavljati sve aktivnosti.