Ciste na jajnicima: kako ih prepoznati i liječiti

Ciste na jajnicima: kako ih prepoznati i liječiti

Ciste su patološke tvorevine, a čini ih šupljina obložena vezivnom čahurom i ispunjena tekućinom, mogu se pojaviti u bilo kojoj životnoj dobi, pojedinačno ili u većem broju, na jednom ili oba jajnika.

Ciste jajnika možemo ugrubo podijeliti u dvije kategorije; funkcionalne i nefunkcionalne ciste. Ciste koje nastaju kod poremećaja procesa ovulacije i vežu se uz nagomilavanje tekućine nazivaju se funkcionalnima, dok su nefunkcionalne one ciste koje nastaju umnažanjem stanica u procesima koji nisu povezani s ovulacijom – tumori cističnog oblika, koji mogu biti dobroćudni ili zloćudni.

Funkcionalne ili vodene ciste su dobroćudne formacije uzrokovane poremećajem funkcije jajnika. Dijele se na: folikularne ciste – mogu narasti 6-7cm, a  nastaju uslijed izostanka pucanja folikula za vrijeme ovulacije, lutealne ciste (ciste žutog tijela) – nastaju nakon oslobađanja jajašca iz folikula tijekom ovulacije, mogu narasti i do 10 cm i hemoragične ciste – nastaju ako prilikom ovulacije i pucanja folikula dolazi do snažnijeg krvarenja u šupljinu folikula. Na ultrazvuku se razlikuju od ostalih cista jer su vidljive kao “paučinaste”.

Sindrom policističnih jajnika

Sindrom policističnih jajnika je poremećaj koji se javlja kod 3-6% žena reproduktivne dobi, a karakteriziraju ga mnogobrojne ciste na jajnicima veličine do 1,5cm, visoke razine androgena (muških spolnih hormona) i neredovite menstruacije.  Česti popratni simptomi su akne, pojačana dlakavost, glavobolja i gubitak na težini

Ukoliko se ne liječi na vrijeme, sindrom policističnih jajnika može dovesti do razvoja nekih ozbiljnih zdravstvenih problema poput neplodnosti, dijabetesa, povišenog krvnog tlaka, povišenog kolesterola te karcinoma endometrija (karcinoma unutarnje stijenke maternice, a liječenje se najčešće provodi primjenom oralne hormonske kontracepcije.

Nefunkcionalne ciste (čokoladne ciste, dobroćudne tumorske ciste i inkluzijske ciste) nastaju umnožavanjem stanica jajnika i nisu povezane s ovulacijskim ciklusom.

Zloćudne ciste se javljaju kao oblik karcinoma jajnika i razlikuju se izgledom od dobroćudnih. Takve ciste obično sadrže više šupljina, izdanke u unutrašnjosti ciste te druge značajke koje mogu upućivati na zloćudni proces.

Simptomi

Ciste se najčešće otkriju slučajno tijekom ginekoloških pregleda jer nemaju specifične simptome. Žene mogu osjećati:

  • Bol u maloj zdjelici prije ili tijekom mentruacije
  • Bol u maloj zdjelici tijekom spolnog odnosa
  • Bol u donjem dijelu leđa
  • Bolna peristaltika crijeva
  • Osjećaj težine i punoće u abdomenu
  • Osjetljivost grudi
  • Mučnina i povraćanje
  • Nepravilna ili jaka krvarenja

Dijagnoza i liječenje

Dijagnoza ciste na jajniku najčešće se postavlja ultrazvukom, čime se može utvrditi postojanje ciste, njena veličina i morfološke karakteristike.

Male ciste koje su dobroćudnog izgleda obično ne zahtijevaju liječenje. Dovoljno ih je pratiti redovitim ginekološkim pregledima i ultrazvukom kako bi se utvrdilo dolazi li do njihova rasta ili promjena u strukturi. Većina takvih cisti nestane spontano, no ukoliko se ponavljaju liječnik može pripisati oralnu kontracepciju koja sprječava njihov nastanak.

Ciste veće od 6-7 cm obično se kirurški odstranjuju zbog rizika od komplikacija, kao i one koje su potencijalno zloćudne te one koje izazivaju bol. Uklanjaju se laparoskopski, malim rezom blizu pupka kada su manje ili laparotomijom, većim abdominalnim rezom. Za zloćudne tvorbe potrebna je histerektomija kojom se uklanjaju jajnici i maternica.