Akne i problematična koža zimi

Primijetili ste već da vam se zimi koža znatno pogorša, a ne znate zašto je to tako?

Zbog niskih temperatura, hladnog vjetra i nedovoljnog boravka na svježem zraku koža gubi prirodnu ravnotežu i vlažnost. Zbog toga može doći do pretjeranog isušivanja, dehidracije, ljuskanja i iritacija, ili pak do začepljenih pora i pogoršanja akni. Uzroci su često u vanjskim uvjetima, ali i naše navike mogu dovesti do pogoršanja odnosno poboljšanja stanja kože. U nastavku donosimo neke od loših navika koje

Proizvodi koji previše isušuju

Proizvodi za kontroliranje proizvodnje sebuma, poput gelova za umivanje protiv akni ili sredstva za skidanje šminke, vrlo često u svom sastavu imaju alkohol koji će zimi dodatno izvući vlagu iz kože i uzrokovati dehidraciju, u kombinaciji s hladnim zrakom to najčešće dovodi do snažnih iritacija. Stoga izbjegavajte upotrebu agresivnih proizvoda i ubacite one s većim udjelom masti.

Ne zaboravite na zaštitni faktor
Često zaboravljamo da štetne UV zrake prolaze kroz oblake i oštećuju kožu čak i kad sunce ne vidimo. Neprestana izloženost UV zrakama uzrokuje preranu pojavu bora, pigmentacija, ali i obješene kože, zato ni zimi ne smijemo zaboraviti nanositi SPF.


Vruće kupke i grijanje

Nakon dolaska kući prvo što volimo napraviti je zgrijati se vrućom kupkom ili tušem. Ova navika u kombinaciji sa suhim zrakom od grijanja, znatno može utjecati na pogoršanje našeg tena. Vruće kupke izvlače prirodna ulja iz kože, ostavljajući  površinu isušenom i sklonom iritacijama. Ograničite vrijeme provedeno u vrućim kupkama i nakon njih svakako lice nahranite hidratantnom kremom.

Pretjerivanje s pilingom

Također, lice nam loše može reagirati i na pretjeranu eksfolijaciju. Agresivne kiseline ili grubi mehanički piling, osim mrtvih stanica može oštetiti i prirodnu kožnu barijeru i na taj joj način onemogućiti zadržavanje vlage.

Pretjerano korištenje pilinga može s vremenom dovesti do dehidracije, iritacija, pa čak i upala.

Za problematičnu kožu s aknama svakako preporučamo pregled dermatologa, pogotovo jer se u dermatološkoj terapiji zimi mogu koristiti liječenja akni koji se tijekom ljeta ne mogu koristiti.

 Osim toga, preporučaju se i profesionalni tretmani lica koji uklanjanju površinski sloj kože i otvaraju pore, a više o dermatološkim tretmanima zimi pročitajte u ovom blogu.