Mjesec borbe protiv raka kože

Mjesec borbe protiv raka kože
Svibanj je nacionalni mjesec borbe protiv raka kože. Više od 90% karcinoma kože uzrokuje pretjerano izlaganje suncu, pročitajte što možete učiniti kako biste smanjili rizike i naručite se na pregled.

Ususret ljetu vrijeme je da se podsjetimo melanoma – glavne opasnosti pretjeranog izlaganja kože suncu. Mjesec svibanj mjesec je podizanja svijesti o raku kože i njegovim uzrocima, rizicima i liječenju u svojim različitim oblicima.

Melanom je najzloćudniji rak kože, a od njega u Europi godišnje oboli više od 3,5 milijuna. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoj godišnje od melanoma oboli oko 500 osoba i bilježi se godišnji porast za oko 5,8 % godišnje.

Potrebno je podizati svijest o opasnosti posebno kod osoba koje su osjetljive i koje spadaju u rizične skupine, a to su:

  • osobe svijetle puti
  • osobe svijetlih očiju i kose
  • osobe koje imaju velik broj madeža
  • osobe s pozitivnom obiteljskom anamnezom
  • imunosuprimirane osobe
  • koje su u djetinjstvu ili mladosti više puta imale sunčane opekline

Izlaganjem kože UV zračenju nastaju mikrooštećenja na staničnoj razini, a tijekom vremena se takva oštećenja DNA u stanicama kumuliraju, što posljedično dovodi do nastanka mutacija i nekontroliranog rasta i dijeljenja melanocita. Kancerogenelezije se obično javljaju na područjima kože koje su najizloženije suncu  kao što su  lice, uši, nadlanice i podlaktice. Najčešće su kod osoba iznad 50 godina iako se bilježi porast oboljelih i u dječjoj i adolescentnoj dobi.

Kada treba posjetiti doktora?

Kada primijetite mrlje ili izrasline koje mijenjanju oblik ili boju, ili jednostavno izgledaju drugačije od ostatka tkiva obratite se svom liječniku ili naručite na pregled. Također, primijetite li asimetriju madeža, nepravilne rubove, ljuštenje, svrbež, krvare li ili imaju iscjedak.

Kontroliranje i prepoznavanje melanoma moguće je i kroz 5 jednostavnih koraka ABCDE metodom:

A – ASIMETRIJA (asimetry)

B – RUBOVI (border)

C – BOJA (colour)

D – PROMJER (diameter)

E – RAZVOJ (evolution)


Za prevenciju nastanka melanoma izbjegavajte nepotrebno izlaganje suncu, redovito nanosite zaštitu od sunca (treba ju nanositi 30 min ranije, a njeno trajanje je 2-3h) i zaštitite se od sunca odjećom.

Zaštita od UV zračenja nije potrebna samo ljeti, nego i tijekom sporta, posla na otvorenom i svih ostalih svakodnevnih aktivnosti.

Rak kože jedina je vrsta raka vidljiva okom, a 90% slučajeva moguće je izliječiti ako se otkrije dovoljno rano, zato je važno kontrolirati svoje madeže i redovito posjećivati dermatologa!