Postavljanje dijagnoze endometrioze

Postavljanje dijagnoze endometrioze
Bolest koja umanjuje kvalitetu života, zahvaća velik broj žena, a mnogima još nije niti dijagnosticirana. Saznajte simptome, dijagnostiku i rizike u slučaju neliječenja ove bolesti.

Endometrioza je kronična bolest u kojoj tkivo sluznice koje oblaže unutrašnjost maternice, raste izvan maternice na različitim mjestima u tijelu. Obično su ta mjesta jajnici, jajovodi, mokraćni mjehur, tanko i debelo crijevo, rektum, rodnica, odnosno unutar zdjelice i trbušne šupljine. To je bolest žena reproduktivne dobi,  od 15 do 40 godina. Smatra se da od nje boluje 10-15% žena, ali nema preciznog podatka s obzirom da se bolest utvrđuje samo izravnim prikazom tijekom operacije.

Takvo tkivo raste, zadebljava se i ljušti, a žena s endometriozom krvari ne samo iz maternice nego iz svih područja endometrija izvan maternice. Nakupljena krv izaziva iritaciju, grčeve i bol, pogotovo za vrijeme menstruacije.

Uzrok bolesti je nepoznat, ali uzrokom se smatra retrogradna menstruacija, kada komadići tkiva ne odlaze samo kroz rodnicu van tijela, već manji dio dolazi i do trbušne šupljine gdje se nastanjuje po raznim organima. Osim toga, smatra se da genetska predispozicija, djelovanje imunološkog sustava i okolišni faktori  odnosno rana menstruacija, kratki ciklusi i obilno krvarenje imaju ulogu u razvoju bolesti.

Simptomi endometrioze

Bolest se najčešće razvija nekoliko godina nakon početka menstruacije, može biti i do 10 godina, a glavni simptom je kronična zdjelična bol koja je najjača za vrijeme menstruacije.

Ostali simptomi su:

 • bolna menstruacija (dismenoreja)
 • bol prilikom spolnog odnosa (dispareunija)
 • obilne i dugotrajne menstruacije
 • abnormalna krvarenja iz rodnice
 • učestali zatvori ili proljevi
 • napuhnutost
 • bol prilikom mokrenja i dr..

Također, možete osjećati umor i nadimanje ili mučninu, posebice tijekom menstruacije. Simptomi endometrioze mogu se privremeno povući u trudnoći, dok u menopauzi nestaju trajno zbog smanjenja spolnih hormona u organizmu.

Neke žene nemaju nikakve simptome, stoga niti ne znaju da boluju od endometrioze, a bolest se najčešće otkrije zbog neplodnosti. Razlog je što tkivo priječi prolaz jajne stanice od jajnika do maternice i stvara fizičku prepreku začeću.

Kada posjetiti liječnika

Ukoliko imate znakove i simptome koji mogu ukazivati na endometriozu, jako je bitno na vrijeme se javiti ginekologu jer je terapija učinkovitija ako se primjeni u ranim stadijima bolesti. Nažalost, endometrioza je bolest koja se danas još uvijek ne može izliječiti, ali primjena terapije može znatno ublažiti simptome i poboljšati narušenu kvalitetu života.

Glavni ciljevi terapije su:

 • umanjiti bol i ostale simptome
 • spriječiti napredovanje bolesti
 • smanjiti već postojeća endometriotička žarišta
 • očuvati plodnost

Terapija najčešće uključuje medikamentno liječenje (lijekovima, kontraceptivima), kirurško liječenje i kombinaciju. Pristup bolesti je individualiziran, a kada se i kod koje žene primjenjuje koja vrsta terapije ovisi o ženinoj dobi, željama za rađanjem i proširenosti bolesti.