Prenatalni i rani testovi u trudnoći

Trudnoća je vrijeme brojnih promjena u životu svake žene, a mnogima predstavlja i najljepše razdoblje života. Brojne ankete pokazuju da je zdrav plod najvažnija stavka trudnoće gotovo svim trudnicama i ženama koje planiraju trudnoću, a pogotovo danas, kada se sve više žena odlučuje na majčinstvo poslije 35. godine života. Prenatalni testovi i dijagnostika podrazumijevaju testove i pretrage koje se rade u trudnoći, a koje služe za procjenu zdravstvenih stanja.

Testovi se provode već na samom početku trudnoće iz urina, krvi ili brisom grlića maternice, a pomažu u otkrivanju zdravstvenih problema koji bi mogli utjecati na rađanje zdravog djeteta. Buduće majke trebaju se informirati o mogućnostima praćenja razvitka ploda i poboljšanja kvalitete života prilikom trudnoće. Redovitim pretragama i testiranjem, omogućit ćete si sigurnost i bezbrižnost tijekom mjeseci trudnoće, a u slučaju patoloških rezultata, roditelji su informirani o postupcima i opcijama koje mogu poduzeti. 

Prenatalcode test neinvazivni je test za trudnice kojim se mogu uočiti najčešće genetske abnormalnosti fetusa od 10. tjedna trudnoće, siguran je za majke i plod, a pogodan je i za sve vrste trudnoće – jednoplodna, blizančana ili potpomognuta vantjelesnom oplodnjom.

Što otkrivamo Prenatalcode testom?

Kromosomske abnormalnosti koje izazivaju poremećaji kromosoma. Numeričke abnormalnosti (aneuploidije) nastaju kada osoba ima jedan kromosom više (trisomija) ili jedan kromosom manje (monosomija), umjesto standardnog para kromosoma. Najčešća je trisomija 21, odnosno Down sindrom, zatim Edwards sindrom, Patau sindrom te ostale abnormalnosti koje se pomoću ovih testova mogu otkriti. Slobodni fragmenti djetetove DNK kruže majčinom krvlju pa je fetalna DNK prisutna u od 10. tjedna trudnoće, odnosno 12. u trudnoći blizanaca. Provjera je opsežna i pouzdana, a provođenje Prenatalcode testa može pomoći u izbjegavanju invazivnih postupaka testiranja.

Zdravlje trudnica i ploda na prvom je mjestu u poliklinici Gusić, stoga se prepustiti u dobre ruke stručnih doktora uz čiju će podršku trudnoća uistinu biti posebno razdoblje u vašem životu.