HPV – najčešća spolno prenosiva bolest bez simptoma

Što su CIN 2 i CIN 3 i kako su povezani s HPV-om?

Humani papiloma virus, skraćeno HPV je najčešća spolno prenosiva bolest, gdje se od 150 tipova, njih 40-ak prenosi spolnim putem. Iako je najčešće riječ o tzv. tihoj infekciji bez simptoma, koja često prolazi bez posljedica, oko 1 posto infekcija može, ako se ne liječi, prijeći u premaligne i maligne promjene koje dovode do karcinoma cerviksa. Procjenjuje se da najmanje 80-100% djevojaka u dobi između 18-25 godina pri spolnom kontaktu dolazi u dodir s ovim virusom, dok svega oko 30% djevojaka razvija simptome infekcije

HPV se najčešće prenosi tijekom vaginalnog ili analnog spolnog odnosa, ali mogu ga razviti i osobe s oslabljenim imunološkim sustavom, primjerice zbog uzimanja nekih lijekova kao što su kortikosteroidi ili zbog neke kronične bolesti. Jedna od predrasuda o HPV-u je da ga imaju samo spolno aktivne osobe, međutim HPV je pronađen i kod djevica, a budući da se virus nalazi u koži anogenitalne regije, znači da bi osoba imala HPV nije neophodno da bude spolno aktivna.

U većine osoba zaraženih humanim papiloma virusom nikada se ne razviju simptomi ni zdravstvene tegobe i virus nestaje sam od sebe te ne uzrokuje nikakve zdravstvene tegobe, ali u slučaju da HPV infekcija ne prolazi,  ona može uzrokovati zdravstvene tegobe poput genitalnih bradavica i raka.

Što je CIN?

Nastanak CIN-a  uzrokuje humani papiloma virus -HPV. Postoji više od sto tipova virusa HPV-a, no CIN uzrokuju tipovi koji su spolno prenosivi, a skraćenica označava cervikalnu intraepitelnu neoplaziju odnosno prisutnost abnormalno promijenjenih stanica vrata maternice.

CIN je podijeljen u tri stupnja (1, 2 i 3), ovisno o tome kolika je zahvaćenost sluznice vrata maternice. Što je viši stupanj, to je veća zahvaćenost cerviksa i ozbiljniji stupanj promjena. Kod CIN-a 2 displastične promjene zahvaćaju do dvije trećine epitela, odnosno sluznice cerviksa, dok se kod CIN-a 3 te promjene nalaze u više od dvije trećine epitela., a svi CIN-ovi zapravo predstavljaju prekanceroze – predstadije karcinoma vrata maternice, odnosno promjene koje mogu prethoditi razvoju karcinoma cerviksa. Drugim riječima, kod svih CIN-ova postoji određeni rizik da se iz tih promjena razvije karcinom, ali CIN još uvijek nije karcinom. 

Jedini način otkrivanja promjena na vratu maternice su redoviti PAPA testovi. PAPA testom se jasno mogu uočiti promjene na stanicama uzrokovane HPV-om, ali i neke druge promjene povezane s upalom ili drugim uzročnicima spolno prenosivih bolesti.

Dijagnoza

Ako vaš nalaz PAPA testa otkrije CIN 2 ili 3, odnosno umjerene ili teške displastične promjene cerviksa, ginekolog vas može uputiti na HPV testiranje i tipizaciju HPV-a, čime se utvrđuje postoji li prisutnost HPV virusa te o kojem se tipu virusa radi.

Zbog toga što se promjene događaju kroz dulji period PAPA testove treba obavljati redovito, barem jedno godišnje i tako ih  na vrijeme otkriti.