Kako brinuti za kožu zimi

Unatoč tome što hladno zimsko razdoblje baš i ne pogoduje koži, idealno je vrijeme za mnoge tretmane estetske dermatologije. Jedan od glavnih razloga je činjenica da nakon većine estetskih tretmana kožu određeno vrijeme treba čuvati od utjecaja sunca. Već smo ranije pisali o tome zašto je i koje tretmane dobro obavljati zimi, a u nastavku saznajte kako se još možete brinuti za vašu kožu.

Iako na prvi pogled svi ljeti izgledamo bolje preplanuli, naša koža trpi procese koji je isušuju, oštećuju DNA i uništavaju lipidni zaštitni sloj kože, a sve to dolazi na naplatu u zimskim mjesecima. Vjerojatno ste i sami primjetili kako vaša koža po povratku s mora vapi za hranjenjem i vraćanjem vlažnosti, a uz hladan vjetar, grijanje, vruće kupke, sve se dodatno pogoršava.

Savjeti kako održati zdravu kožu

Kožu je potrebno njegovati na dnevnoj razini, preparatima koji su nježni i hranjivi. Primjerice, serumima s hijaluronskom kiselinom koja će koži omogućiti rehidraciju, antioksidansi pružit će joj zaštitu, a retinol za večernje korištenje pomaže ju regenerirati.

Povremenim mehaničkim pilinzima treba uklanjati mrtve stanice kože, kao i kemijskim pilinzima. Njima uklanjamo stare i time potičemo rast novih stanica kože, kako bi ona bila sjajnija, zdravija i ljepša, a pogodni su i za liječenje akni, ožiljaka od akni, hiperpigmentacijskih mrlja, za ublažavanja plićih bora, kao i za osvježenje kože lica.

Osim vanjske njege svakako je bitna i ona unutarnja, odnosno prehrana i uzimanje suplemenata koje nije dovoljno unijeti isključivo hranom. Kako bi održali dobru ravnotežu nužna je dovoljna količina proteina, amino kiselina, masnih kiselina i vitamina.

Dodatno svojoj koži možete pomoći uvođenjem ovlaživača zraka  jer smanjeni postotak vlage u zraku tijekom sezone grijanje dovodi do isušivanja kože. Kako bi koža bila dovoljno hidrirana, potrebno je više od 30 posto vlage u zraku.

Tijekom zime pogoršaju se određene kožne promjene, kao što su seborejčni i atopijski dermatitis,  ili psorijaza, zbog čega oboljeli češće posjećuju dermatologa. U liječenju se primjenjuju lokalni preparati u obliku losiona, krema i masti, koji su intenzivniji ovisno o pogoršavanju promjena, a osim toga, terapijski postupci i tretmani koji se koriste u liječenju strogo su individualni.

Uz pridržavanje svih uputa stručnjaka, mogu se smanjiti svi nepovoljni utjecaji te držati pod kontrolom dermatoze koje se zimi pogoršavaju.