Testovi za SARS-CoV-2: PCR, Antigen i serološko testiranje na COVID antitijela

Popust za SARS-CoV-2 testove za tvrtke! 40% popusta za testiranja deset i više radnika.

BRZI ANTIGENSKI TEST, je kromatografski imunološki testovi za kvalitativno otkrivanje specifičnih antigena SARS-CoV-2 prisutnih u nazofarinksu, a rezultati su gotovi za sat vremena.

Test otkriva prisutnost  antigena virusa SARS-CoV-2 u brisu nazofarinksa i omogućava bržu i pristupačniju dijagnostiku. No, iako brzi, najučinkovitiji su u prepoznavanju virusa kod osoba koje već pokazuju simptome bolesti. U slučaju da je test negativan, a osoba ima simptome, obvezno je napraviti PCR test kako bi se bolest potvrdila ili isključila.


PCR test, je test koji detektira prisutnost ili odsutnost CoV-2 genoma, najčešće u uzorcima obrisa nazofarinksa/nosa.PCR testovi osjetljiviji su na prisutnost virusa i daju precizne rezultate i kod osoba koje još ne pokazuju simptome bolesti jer mogu uspješno prepoznati i vrlo male količine virusa. Prisutnost virusa dokazuju pronalaskom virusne RNK molekule, zbog čega virus mogu detektirati na manjem uzorku i prije nego što se razvije infekcija. 

Kada je potrebno napraviti PCR test:

  1. Radi pojave simptoma (suhi kašalj, povišena tjelesna temperatura, gubitak osjeta okusa/mirisa, slabost u mišićima…)
  2. Prilikom putovanja u inozemstvo
  3. Prije operativnog zahvata
  4. Ukoliko ste bili u kontaktu sa zaraženom osobom koja je pozitivna na COVID-19
  5. Prema preporuci liječnika
  6. U slučaju postojanja simptoma bolesti, a negativnog nalaza na brzom antigenskom testu

Antigenski i PCR testovi ukazuju na prisutnost virusa u organizmu i pozitivan rezultat tih testova sugerira da ste trenutno zaraženi, za razliku od seroloških testova koji ukazuju na prisutnost antitijela koje je vaš organizam razvio pri kontaktu s virusom ili nakon preboljelene infekcije.

Serološko testiranje na COVID antitijela
Pretragom Anti-SARS-CoV-2 može se utvrditi prisustvo neutralizirajućih antitijela na virus koji uzrokuje Covid-19. 

Negativan nalaz serološkog testiranja
Kod pacijenta nije nađeno prisustvo antitijela. Negativan nalaz ne isključuje prisustvo SARS-CoV-2 virusa u respiratornom sustavu pacijenta ukoliko je pretraga napravljena prerano u fazi infekcije. Rezultati su pokazali da neki pacijenti s utvrđenom Covid infekcijom ne razvijaju antitijela, ako je od pojave simptoma za koje je pacijent sumnjao da su prouzročeni SARS-CoV-2 virusom proteklo više od 14 dana, a nalaz je pokazao da nema antijela – simptomi nalik na Covid-19 vjerojatno su bili prouzročeni drugim uzrokom. Također, kod nekih tijekom vremena broj antitijela postaje nemjerljiv iako su bili u kontaktu s virusom i prvobitno razvili antitijela.

Pozitivan nalaz serološkog testiranja
Pozitivan nalaz dokaz je izloženosti pacijenta virusu ili preboljele infekcije. Broj antitijela može padati s vremenom, ali ta dinamika još uvijek nije dugoročno istražena na dovoljno velikom broju ispitanika. Kao što ne postoje sigurni dokazi da prisustvo antitijela djeluje zaštitno kod ponovnog izlaganja virusu.

Naručiti se možete na našoj web stranici, mailom na info@poliklinikagusic.hr ili telefonski na (+385) 53 678 802 / (+385) 98 177 2228