Menopauza i vaš mozak: hormoni, emocije i pamćenje

Menopauza je razdoblje u životu žene koja označava kraj menstrualnog ciklusa, kada jajnici prestaju proizvoditi hormone estrogen i progesteron, čime se okončavaju prirodne godine rađanja. Ti hormoni također reguliraju i funkcioniranje mozga, što znači da je menopauza i neurološki proces, a u ovom blogu pišemo što se tada događa s vašim mozgom.

Vrijeme je to kada vam se sve može činiti prevrtljivo, kada vas rasplaču najmanje sitnice i kada vas čak i naizgled nevin komentar dobrog prijatelja može nevjerojatno povrijediti. No, nisu samo emocije te koje vas ljute. Imate osjećaj da vam je koncentracija i pamćenje postalo slabije. Čitate knjigu i odjednom shvatite da su vam misli skrenule i da morate početi iznova ili pak ciljano odete u drugu prostoriju, a zatim se pitate po što ste došli.

Hormoni utječu i na mozak

Iako svi misle o hormonima kao kemikalijama koje pokreću naš reproduktivni sustav, u našem tijelu postoje receptori za estrogen i za progesteron. Kad razine ovih hormona počnu opadati, kao što se događa u mjesecima i godinama koji dovode do menopauze, svaki sustav koji ima te hormonske receptore registrira promjenu, a to uključuje i vaš mozak. Što se događa? Svaki put kad vaši hormoni malo zaplešu, kemija vašeg mozga mora to nadoknaditi. Kad je promjena mala, ta kompenzacija dolazi brzo i gotovo da ne primjećujete nikakve simptome. No, kad je promjena dramatičnija, oživljava se cijeli niz neočekivanih ponašanja.

Što učiniti?

Morate znati da je to kroz što prolazite normalno. Možda se osjećate ludo ili vam se čini da niste svoji, ali u osnovi ste u redu. Evo nekoliko prijedloga koje možete učiniti da poboljšate svoje pamćenje i sposobnost jasnog razmišljanja, ali i da svoje emocije držite pod kontrolom.Smanjite stres

  • Vježbajte
  • Meditirajte
  • Pazite na prehranu
  • Pazite na dovoljan unos tekućine
  • Odmorite se

Jasno je da vas ovi problemi mogu uznemiriti, ali budite uvjereni da se simptomi menopauze s vremenom često poboljšavaju – osobito ako se potrudite podržati svoje cjelokupno kognitivno zdravlje. Međutim, ako vaši simptomi utječu na kvalitetu vašeg života ili se ne povuku, važno je potražiti savjet liječnika.