Promjene na koži ljeti i dermatološki tretmani

Ljetni dani osim uživanja i odmora sa sobom donose i određene brige i promjene vezane za kožu.

Izlaganje suncu može izazvati kratkoročne i dugoročne posljedice za našu kožu. Od opekotina izazvanih neposrednim izlaganjem suncu, alergijskih reakcija, do prijevremenog starenja kože koje je izazvano dugotrajnom prekomjernom izlaganju UV zrakama.

Hiperpigmentacijske mrlje također su čest problem uzrokovan od sunca s kojim se susreće mnogo žena tijekom cijele godine, a posebice u ljetnim mjesecima.

To su područja kože koja su tamnija od ostatka, a najčešće se javljaju u smećkastoj ili sivkastoj boji. Nastaju zbog hiperprodukcije melanina koja se može javiti iz nekoliko razloga – zbog hormonskih uzroka, upalnih promjena kože, ozljeda kože ili pak pretjeranog izlaganja suncu.

Hiperpigmentacijske mrlje se mogu pojaviti u raznim oblicima – kao male smeđe pjegice i to najčešće na nosu, čelu i obrazima kao najizloženijim mjestima, ali i kao veća pigmentirana područja na bilo kojim drugim dijelovima tijela. Postojeće hiperpigmentacijske mrlje pri izlaganju suncu mogu još više potamniti, na primjer mjesta gdje su bile akne, prištići, ožiljci. Takvih kožnih promjena vrlo se teško riješiti i najčešće treba i do nekoliko godina, međutim uz pravu zaštitu od sunca i one se mogu prevenirati i umanjiti.

Najvažniji korak svakako je redovito nanošenje zaštite od UV zračenja. Najbolje je koristiti SPF 30 ili 50, posebice na područjima postojećih mrlja i postupak ponavljati svakih nekoliko sati.

Osim toga, pravilna njega kože izrazito je važna za vrijeme ljetnih mjeseci, iako mnogi vjeruju da se estetski dermatološki tretmani trebaju izbjegavati ljeti, upravo zbog jakog sunca koji može nepovoljno djelovati na kožu. Neki tretmani doista oštećuju površinski sloj kože i time uklanjaju prirodnu zaštitu od UV zračenja, no ta nas činjenica ne bi trebala sprječavati da se odlučimo na odabrani tretman, već da ozbiljnije shvatimo mjere opreza. Važnost korištenja SPF-a bitna je u svako doba godine pa tako ni vrijeme nakon tretmana ne bi trebalo biti iznimka.

Postoji mnogo proizvoda namijenjenih upravo ublažavanju hiperpigmentacijskih mrlja na bazi vitamina C, niacinamida ili nekog drugog aktivnog sastojka. Takvi proizvodi sprječavaju proizvodnju melanina, a samim time i razvoj hiperpigmentacijskih mrlja.

Također je bitno uklanjanje mrtvih stanica i poticanje obnavljanja kože redovitim pilingom. Piling može biti fizički i kemijski. Za određene tipove kože fizički piling može biti pregrub, stoga se češće preporuča onaj kemijski.

Kemijski eksfolijanti bazirani su na kiselinama – najčešće glikolnoj, salicilnoj i mliječnoj kiselini te AHA i BHA kiselinama. Tvari koje potiču ljuštenje i obnavljanje kože, čime mogu i ublažiti izraženost hiperpigmentacijskih mrlja. S upotrebom kiselina svakako treba biti oprezan u ljetnim mjesecima jer upravo one čine kožu osjetljivijom na djelovanje UV zračenja.

Tretmani poput mezoterapije, koji popravljaju kvalitetu kože, mogu se izvoditi ljeti bez straha od nepovoljnih učinaka.  Aktivni sastojci koji se unose u dublje dijelove kože kako bi povećali aktivnost stanica odgovornih za produkciju kolagena, elastina i hijalurona u koži i daju sjajne rezultate. Više o tretmanu mezoterapije možete pročitati ovdje.

Redovito nanosite SPF i brinite za svoju kožu i na +30!